Oud Rochdale in Alkmaar, samen met Woonwaard onderweg om nog mooier te worden

Portretten Lenferink 1000px For Web1
Meriam Diepeveen
Officemanager
29 maart 2023
3 min

De historische wijk “Oud Rochdale” in Alkmaar maakt zich klaar voor de toekomst. De woningen zijn 100 jaar oud en voldoen niet meer aan de huidige eisen. Wij hebben samen met Woonwaard een mooi plan gemaakt om de woningen klaar te maken voor de toekomst.

20220707 141729

Samenwerking

Samen met woningcorporatie Woonwaard, zijn we al een tijd bezig om diverse scenario’s uit te werken. Wat moet er gebeuren? Wat kan er, gezien het historische karakter, gedaan worden in en aan de woningen? Wat betekent dat voor de bewoners? En wat komt er verder nog bij kijken? Veel vragen waarop nu antwoord is.

De werkzaamheden

Bewoners begrijpen heel goed dat er veel aan de woningen gedaan moet worden. Uit een eerder gehouden woonwensenonderzoek hebben ze zelf ook aangegeven last te hebben van tocht, vocht en koude voeten. Dit willen we graag voor ze oplossen én ervoor zorgen dat de woningen weer vele jaren mee kunnen.

De woningen worden allen voorzien van onder andere binnengevel-isolatie, nieuw glas in de bestaande kozijnen, een nieuwe dakkapel, dakisolatie en een nieuwe geïsoleerde vloer met vloerverwarming. Om ervoor te zorgen dat er ook goed geventileerd kan worden krijgen de woningen een warmte-terug-win installatie. Daarnaast wordt het nodige aan onderhoud gedaan.

De bewoners

De werkzaamheden zijn zo ingrijpend dat bewoners ongeveer vijf weken niet thuis kunnen wonen. Afgelopen periode hebben we de eerste 200 bewoners bezocht om dit uit te leggen en om aan hen te vragen waar ze deze weken willen verblijven. Er zijn mensen die met behulp van een urgentie definitief verhuizen naar een andere plek in Alkmaar. Er is een groep die voor deze periode naar familie of vrienden gaat maar de grootste groep bewoners wil graag naar een logeerwoning in de wijk. Wij gaan, samen met Woonwaard, leegstaande woningen inrichten zodat bewoners hier tijdens de werkzaamheden kunnen logeren.

Voor dit project is er een projectcommissie opgericht, bestaande uit 10 bewoners uit de wijk. Deze groep bewoners denkt mee en adviseert over de plannen. Ook hebben ze goede ideeën over de aanpak voor het behalen van draagvlak, deze bewoners weten immers als geen ander wat er speelt in de wijk.

De reacties van de bewoners zijn overwegend positief. Bewonersconsulent Nancy ‘Dat er veel moet gebeuren, dat hadden ze wel verwacht. Maar dat Woonwaard ervoor zorgt dat ze tijdelijk ergens anders terecht kunnen, dat waarderen de bewoners enorm. Want dat was toch wel de grootste zorg “waar kan ik naartoe met mijn kinderen, mijn hond of mijn katten?”. En dat we er dan ook nog voor zorgen dat hun spullen tijdelijk opgeslagen worden, dat vindt men helemaal super’.

Dit project is voor alle betrokkenen bijzonder. Niet alleen gezien het aantal woningen maar vooral ook gezien de aard en de omvang van de werkzaamheden. In onze nieuwsbrieven en op social media laten we dit project regelmatig terugkomen. En, als alles goed gaat, dan is Oud Rochdale over ongeveer twee jaar een volledig gerenoveerde en frisse wijk waar we met zijn allen meer dan trots op kunnen zijn!