Samen zoveel mogelijk aanwezig in de buurt

Alice Overesch
Marketing- en Communicatieadviseur
11 juli 2023
5

Altijd in de buurt zijn, dat is waar buurtcorporatie De Huismeesters voor staat. Op dit moment is De Huismeesters samen met Lenferink Vastgoedonderhoud in de buurt de Hoogte. Samen verduurzamen we 180 woningen. Het project is nu een tijdje onderweg en dat is een goed moment om even samen stil te staan bij dit project en de samenwerking. In het mooie Groningen spreken we in de speciale ‘Thuisteam keet’ af met projectleider Pieter de Vries van De Huismeesters en operationeel manager Jort Krisman van Lenferink Vastgoedonderhoud.

Pieter en Jort 9

Pieter: “De Huismeesters is een buurtcorporatie. We verbinden mensen die voor zichzelf of voor anderen een thuis willen creëren. Lenferink past daar goed bij, want Lenferink is betrokken en aanwezig.” Jort vult aan: “Lenferink voelt zich verantwoordelijk om samen met De Huismeesters sociaal wonen betaalbaar te houden. De samenwerking tussen De Huismeesters en Lenferink gaat al een aantal jaren terug. Inmiddels zijn we echt een team geworden en voeren we projecten in bouwteams uit. We zijn samen gegroeid en we begrijpen elkaar.”

De Hoogte

De Hoogte is een kleine wijk gelegen in het noorden van de stad Groningen. De wijk bestaat uit de Selwerderwijken en tuindorp De Hoogte. De Hoogte is begin jaren ’20 gebouwd en de Selwerderwijken aan het eind van de jaren ’20. De Hoogte was de eerste wijk die destijds buiten de stad werd gebouwd. De Hoogte is gebouwd volgens de tuinstadgedachte, met een klein aantal winkels en veel eengezinswoningen. De wijk heeft een intiem karakter, doordat de bouwblokken die de wijk begrenzen hoger zijn dan de rest van de woningen. Hierdoor ontstaat er als het ware een soort muur om de wijk heen. De Hoogte is een volksbuurt waar van oudsher sterke onderlinge banden heersen.

Verduurzamen en verbeteren
Jort: “In de wijk verduurzamen we in totaal 180 woningen in drie verschillende straten. De woningen maken onderdeel uit van een beeldbepalende wijk met beschermd stadsgezicht. Dat betekent dat niet alle aanpassingen zomaar uitgevoerd mogen worden. Pieter: “Zoals elke woningcorporatie heeft ook De Huismeesters een opgave voor verduurzaming. Aan de projecten koppelen we partijen die dat in een bouwteam uit kunnen uitvoeren. Bij de Huismeesters hebben we een bewuste keuze gemaakt om voor langdurige samenwerkingen te gaan. Zo werken we samen met mensen die de buurt echt leren kennen. En de buurt leert hen ook echt kennen. Dat komt het behoud van het karakter van de buurt ten goede. Voor dit project heeft Lenferink een plan van aanpak opgesteld op basis van meerdere scenario’s en de strategie van de Huismeesters; wat kunnen we met deze woningen doen, hoe kunnen we ze het beste verduurzamen, wat zijn de mogelijkheden, enz.”

IMG 7097

Gelijkwaardig samen werken
Jort: “Deze manier van samenwerken is écht samen werken. In 2019 zijn we gestart met de eerste inspecties, opnames met drones, het plan van aanpak, de technische engineering en de bestekken. In september 2022 zijn we vervolgens gestart met de eerste werkzaamheden en we ronden het eind van dit jaar af. Het is een hele rits aan werkzaamheden die we uitvoeren: Het isoleren van de daken, het verstevigen van de kapconstructie en het aanbrengen van nieuwe dakpannen. De kozijnindeling wordt aangepast, de houten ramen en deuren worden vervangen en we plaatsen nieuwe HR++ beglazing. Het gevelmetselwerk wordt hersteld en het voegwerk wordt gedeeltelijk vervangen. Aanbrengen van goede ventilatie met CO²-sturing. Vernieuwen van de badkamer, toilet en keuken. Ook de brandwerendheid wordt verbeterd. Alles wordt weer netjes in de verf gezet. De deuren worden bijvoorbeeld weer voorzien van de originele kleur. Prachtig, het glanst je tegemoet.”

Lenferink Thuisteam
Al met al een intensief project. De bewonersbegeleiding is in handen van het Lenferink Thuisteam en in dit geval door Isa Lenferink. Zij is echt in de buurt voor de mensen wiens woning onderdeel is van het project. Isa voert de voorbereidende gesprekken, zorgt dat er rekening gehouden wordt met persoonlijke situaties, ze communiceert over de planning, regelt de containeracties, waarbij bewoners hun woning kunnen opschonen en helpt de bewoners bij de keuzes die ze mogen maken voor wat betreft de keuken en tegels in de badkamer. De bewoners verblijven tijdens de uitvoering in een zogenaamde wisselwoning, ook dat is iets wat Isa voor haar rekening neemt. Deze woningen zijn compleet ingericht. Het Thuisteam zorgt echt voor rust in de wijk en het ontzorgen van het hele team op het project.

Samen voor beste resultaat
Pieter: “De bewoners geven terug dat ze erg blij zijn met het resultaat en dat is uiteindelijk waar je het voor doet. En het is geweldig om samen te leren van elk project.. Zo zijn we ook in de buurt voor elkaar. We kunnen concluderen dat het een mooi project is voor de bewoners, De Huismeester en Lenferink. We gaan samen voor het beste resultaat!”

(bronnen: Mennes.nl, Dehuismeesters.nl

Thuis Team 87