20 januari 2023

Lenferink helpt Ymere bij verduurzamingsambitie van corporatiewoningen

Lenferink Vastgoedonderhoud heeft in 2022 168 appartementen verduurzaamd in een seniorencomplex in Amsterdam Osdorp in opdracht van woningcorporatie Ymere. Hiermee draagt Lenferink bij aan de verduurzamingsambities van de woningcorporatie waarbij al het woningbezit energielabel A of B krijgt.

IMG 20221018 WA0002

In april 2022 is het project in opdracht van woningcorporatie Ymere uit Amsterdam gestart, waarbij Lenferink in totaal 168 meergezinswoningen verduurzaamde en onderhoudswerkzaamheden uitvoerde waardoor het wooncomfort verbetert. Het project is in december 2022fgerond.

Lenferink geeft zo vorm aan de verduurzamingsambities van Ymere waarbij al hun woningbezit minimaal een groen energielabel A of B heeft of krijgt. Met de bewonerscommissie is in de planvoorbereiding een kleurwijziging overeengekomen, waardoor het hele complex ook weer een frisse/moderne uitstraling heeft gekregen.

Rinie Hendriks, projectleider namens de vestiging van Lenferink in Emmeloord, legt uit dat de verduurzaming van de appartementen van project Korte Water uit diverse werkzaamheden bestond. ‘We zijn gestart met de gevelreiniging en het herstellen van het voegwerk. Naast het schuren en coaten van de galerijvloeren vervingen we ook al het glas in de ramen. En we vervingen in elk appartement de voordeur, achterdeur en balkondeur. Ook plaatsten we nieuwe balkonhekken en privacyschermen op de balkons.’

In twee van de drie woongebouwen werd daarnaast ook spouwmuurisolatie aangebracht en asbest gesaneerd. Installatie co-makers Feenstra zorgde dat alle woningen werden voorzien van een MV-installatie welke CO2 gestuurd.

Vaste partners

Al met al liepen er tien tot vijftien vakmensen van hoofdaannemer Lenferink rond op de steigers. Schilders, timmerlieden, betonreparateurs en vloercoaters. Om de diversiteit aan werkzaamheden goed uit te voeren voor de opdrachtgever werkt Lenferink met vaste ketenpartners en onderaannemers aan dit verduurzamingsproject. ‘Buwalda deed de gevelrenovatie en het voegwerk. De balkonhekken en privacyschermen werden geplaatst door AMG. Kunststofvloeren Nederland ging aan de slag en we werken samen steigerbouwer PSB en Plug levert de verf.’

Goede communicatie

Een belangrijk element in dit project vormde de communicatie met de bewoners. ‘We voeren het hele project uit in ‘bewoonde staat’ wat betekent dat de mensen gewoon in hun appartement blijven wonen tijdens de werkzaamheden. Onze werkvoorbereider Debora Beeldman heeft samen met uitvoerder Arnoud van den Eshof een goede planning gemaakt waar we ons aan houden’, benadrukt Hendriks. Eens in de twee weken is er een bouwvergadering waarin projectbureau Ymere, Lenferink en andere betrokken partners om de tafel zitten. Projectbureau Ymere maakt namens Lenferink de afspraken met bewoners en communiceert met hen.

Langetermijnrelatie

Door de langetermijnrelatie dankzij co-making (zie kader) is er sprake van gedeelde verantwoordelijkheid tussen Ymere en Lenferink. Ymere vertrouwt daarbij op de technische expertise van Lenferink bij projecten als Korte Water, zegt Wassenaar. ‘Wat erg prettig is aan samenwerken met Lenferink is dat ze met een vaste ploeg medewerkers onze projecten doen en ze precies weten hoe wij graag werken. Hun vakmensen zijn ook gewend om met onze doelgroep te werken en zo weten we precies wat we aan elkaar hebben. Lenferink levert goede kwaliteit en lost het direct op als er een keer iets niet helemaal goed gaat’, aldus Wassenaar over de samenwerking.

Er warmpjes bijzitten

Rond kerst 2022 rondde Lenferink het project Korte Water af. ‘De bewoners zitten er letterlijk en figuurlijk warmpjes bij in hun huis achter goed isolerend hr++ glas en in de ventilatie op orde. Alles weer tiptop in orde maken en tegelijkertijd verduurzamen, dat is voor ons de uitdaging’, aldus Hendriks.

Kader co-maker
Korte Water is niet het eerste en zeker niet het laatste project dat Lenferink als co-maker van Ymere uitvoert. In co-making voert Lenferink met vaste partners onderhouds- en verduurzamingsprojecten uit voor woningcorporatie Ymere in de metropoolregio Amsterdam.. ‘Wij zijn breed inzetbaar als vastgoedonderhoudsbedrijf en van alle markten thuis; van houtrot en schilderwerk tot gevelisolatie en ventilatie. Eigenlijk alles wat aan de gevel van een pand zit pakken wij aan en zo bieden wij meerwaarde’, licht Hendriks toe.