Huurders van historische huizen van Volkshuisvesting zijn helemaal klaar voor de toekomst
In een historisch pand uit de jaren twintig maakt Lenferink in Arnhem zeventig woningen klaar voor de toekomst. Een spannend project met veel uitdagingen in opdracht van Volkshuisvesting Arnhem in de wijk Klarendal.
Projectleider Danny Bakker maakt niet vaak mee dat hij een pand uit de jaren twintig mag verduurzamen. En dan ook nog een pand dat in de loop van de jaren flink verspijkerd en verbouwd is. In de wijk Klarendal in Arnhem pakt Lenferink zeventig woningen van Volkshuisvesting Arnhem aan in een historisch pand uit deze tijd. “Geen enkele woning is hetzelfde, omdat hier geen sprake is van seriematige bouw. Sommige panden zijn bij elkaar getrokken om meer ruimte te creëren en andere zijn weer helemaal anders ingedeeld. Een goede planning per woning was dus noodzakelijk”, zegt Bakker. “Met de ene woning waren we in drie dagen klaar, terwijl we voor de andere langer nodig hadden.”
Bewoner centraal
Gelukkig kon hij de buitenwerkzaamheden zoals het dak, de gevel, kozijnen en isolerende maatregelen wel in een zogeheten treintje achter elkaar plannen. Daarnaast kregen veel woningen een nieuwe keuken, badkamer en toilet. Sommige bewoners verbleven tijdelijk in een andere woning, terwijl sommigen ervoor kozen alleen overdag naar een wisselwoning uit te wijken. “Dat is natuurlijk prettig als je normaal thuiswerkt of niet tegen het lawaai kunt.”
Het contact met de bewoners van de volksbuurt Klarendal verliep onder anderen via Tessa de Leeuw, een van de bewonersconsulenten van het ThuisTeam van Lenferink. Zij zoekt al voor aanvang van een dergelijk project contact met de huurders, ook om voldoende draagvlak te creëren. “Dit doen we door in eerste instantie informatie te versturen en daarna bewonersbijeenkomsten en huisbezoeken te organiseren.”
De bewonersconsulenten zijn een herkenbaar aanspreekpunt in de buurt en dit heeft een positieve invloed op het renovatieproces. “Bewoners schieten ons hierdoor makkelijk aan. Klachten en opmerkingen nemen we serieus en we bieden een helpende hand. Zo heb ik laatst nog iemand even met zijn spulletjes naar een wisselwoning gebracht, omdat hij geen vervoer had. We hebben oog voor de bewoners en willen oprecht meedenken.”
Dynamisch project
De renovatie van het pand is in mei gestart en zal waarschijnlijk in mei 2023 voltooid zijn. Het project is om meerdere reden dynamisch te noemen, stelt Bakker. “In dit deel van Klarendal zijn panden dicht op elkaar gebouwd en hadden we daarom beperkte ruimte. Daarnaast heb je last van hoogteverschillen en dat kan lastig zijn met het bouwen van de steigers.” Ook het pand en de bewoners zorgde voor afwisselende werkdagen. “In de woningen wonen zeer diverse bewoners en zoals gezegd waren de huizen erg verschillend.”
Schaarste van materialen
Lenferink had daarnaast net als veel andere bedrijven in de bouw te maken met de krapte op de markt en de aanvoer van materialen. Maar ondanks dat hebben wij de personele bezetting op orde en loopt het project goed. Binnenkort zullen steeds meer bewoners een meer duurzame woning hebben. “Het is zeker niet het makkelijkste project, maar dat vind ik nu juist leuk om te doen, en het ziet er mooi uit voor de huurders. Met deze maatregelen kunnen ze veel energie besparen en dat is mooi meegenomen in deze tijd”, zegt Bakker.