17 juni 2022

Co-making en Ymere: onderhoud en verduurzamen in Amsterdam-West

Onlangs ging Lenferink vanuit de vestiging Emmeloord aan de slag met twee woonblokken in Amsterdam-West. Doelstelling: onderhoud en verduurzaming van 195 wooneenheden. Mark Kremer en Jomar ter Horst zijn als projectleider voorbereidingsfase en projectleider uitvoeringsfase betrokken bij de werkzaamheden. Ze vertellen je in dit artikel meer over het project, samenwerken en de rol die flora en fauna speelde.

Lenferink Amsterdam Van Houweningenstraat 2048px For Web12
Lenferink Amsterdam Van Houweningenstraat 2048px For Web18

Samenwerken op programmaniveau
Samenwerken met Ymere betekent werken op basis van co-making. Mark: “Niet telkens opnieuw aanbesteden maar op programmaniveau samenwerken met geselecteerde bouwpartners, de co-makers. Gevelspecialisten, dak- en energiespecialisten; samen werken we aan dezelfde doelstelling op basis van RGS.” Jomar: “Samen met Ymere worden doelstellingen en mogelijke oplossingen uitgewerkt in verschillende scenario’s. Uiteindelijk worden keuzes gemaakt en wordt het plan van aanpak ingericht.”

Lenferink Amsterdam Van Houweningenstraat 2048px For Web15

Van plan naar praktijk
Als het project vanuit planvorming wordt overgedragen start de werkvoorbereiding. Mark: “Productieschema’s en werkbegrotingen maken, materialen inkopen, uitvoeringsplannen inrichten; een hele rits aan werkzaamheden komt voorbij. Ook verzorg ik de overall vestigingsplanning. Omdat we samenwerken met verschillende co-makers werken we samen op basis van LEAN. Waar je traditioneel een sterke scheiding ziet tussen co-makers, is binnen de LEAN methode elke bouwpartij gelijk aan elkaar. Met dezelfde betrokkenheid en gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de voortgang. Dit sluit natuurlijk goed aan bij de co-making filosofie.”

Lenferink Amsterdam Van Houweningenstraat 2048px For Web14

Op naar Amsterdam
Het project in Amsterdam-West is verdeeld in twee bouwdelen. Jomar: “Het gaat om twee carré-vormige woonblokken met een afgesloten binnentuin. De panden zijn vier hoog, stapelbouw met inpandige gezamenlijke trappenhuizen.” Mark: “Woningen die in het Amsterdam van begin 20e eeuw veel werden gebouwd. Deze zijn van bouwjaar 1906.”

Lenferink Amsterdam Van Houweningenstraat 2048px For Web12

Doelstellingen en maatregelen
Om te zorgen dat de woningen er weer 15 jaar tegen kunnen, zijn verschillende onderhoudsmaatregelen getroffen. Jomar: “We herstellen en reinigen het metselwerk en verzorgen het buitenschilderwerk van de houten onderdelen en de ispo gevels aan de achterzijde. Hier komt ook houtrotherstel bij kijken. Ook worden de trappenhuizen opnieuw geschilderd en zijn de treden en vloeren straks opnieuw gestoffeerd. De panden beschikken zowel voor als achter over kunststof kozijnen, deze worden gereinigd.” Mark: ”Ook worden de dakkapellen voorzien van nieuwe hijsbalken en voorzien van nieuwe houten ‘oren’. Dit doen we uiteraard in samenwerking met Lenferink M.V.A.”

Lenferink Amsterdam Van Houweningenstraat 2048px For Web8

Naast onderhoud is ook een verduurzamingsdoelstelling geformuleerd. Mark: ”Alle woningen moeten bij oplevering voldoen aan energielabel B. Zodoende wordt vooral bij de bovenste en onderste laag woningen en de hoekwoningen, het glas vervangen.” Jomar: “Ook worden de hoekwoningen van binnenuit geïsoleerd met geïsoleerde voorzetwanden. Een onderdeel dat ook veel bij zal dragen in het verbeteren van energieprestaties is het vervangen van de daken. De shingles worden verwijderd en er wordt nieuwe isolatie aangebracht. Ook worden de bouwblokken voorzien van dakpannen zoals ze oorspronkelijk ook hadden. Dit wordt verzorgd door co-maker Klomp. Door co-maker Comfort-Partners worden de panden voorzien van moderne installatietechniek.”

Lenferink Amsterdam Van Houweningenstraat 2048px For Web7

Ruimte voor innovatie en groei
Innovatie is een concreet onderwerp binnen Lenferink. Ook bij dit project is ruimte voor vernieuwing. Jomar: “Verschillende collega’s zijn op een cursus verfspuiten geweest. Dit project leent zich uitstekend als pilot om er ook in de praktijk mee te werken.” Het spuiten met verf heeft duidelijke voordelen. Jomar: ”Ten eerste is veel sneller te werken dan met de kwast. Daarnaast is het spuiten van verf een stukje makkelijker en kan worden gewerkt met een acryl verf die veel langer z’n glans vasthoud. Heel mooi om te zien hoe het geleerde in de praktijk wordt toegepast. Zo maak je als vakman groei en ook dat vinden we binnen Lenferink belangrijk. Misschien een zijpaadje maar dat zie ik op dit project ook bij collega Iede Romkes. Begonnen als schilder en van teamleider nu op dit project voor de eerste keer in de rol van uitvoerder. Mooi dat het kan!”

Flora en fauna
Naast onderhouds-en bouwkundige werkzaamheden, zijn ook flora en fauna onderdeel van het pakket. Mark: “Zowel mitigerende als compenserende maatregelen. Dat was een serieuze uitdaging. Praktisch gezien hou je in de planning rekening met de aanwezigheid van dieren. Dat begint met een voortraject waarbij al maanden voor aanvang voorzieningen aangebracht worden waar vleermuizen en vogels een plek kunnen vinden voordat wij met de werkzaamheden aan de slag zijn. Er wordt tevens een ontheffing aangevraagd voor de onvermijdelijke verstoringen van nestplaatsen . Hier hebben we een ecoloog voor ingeschakeld die met de omgevingsdienst in gesprek gaat.”

Het project zal in totaal 40 weken in beslag nemen. Jomar: “We zitten nu in de vijfde week en hopen dat we de twee woonblokken begin volgend jaar gereed hebben. Als ik zie hoe de samenwerking tussen de co-makers verloopt dan gaat dat lukken. Mark:” De samenwerking is top, een mooi project om aan bij te dragen.”